Chłodnictwo to technologia, dzięki której potrawy zachowują świeżość na dłużej. Zazwyczaj ludzie nie pamiętają, że jeszcze sto lat temu życie było o wiele bardziej skomplikowane niż dzisiaj. Teraz każdy ma w domu lodówkę, w której trzyma takie rzeczy, jak chociażby mleko albo mięso. A kiedyś najskuteczniejszym sposobem konserwowania żywności było silne solenie.

Chłodnie
Autor: Nicholas Eckhart
Źródło: http://www.flickr.com

Wyobraź sobie, jak okropny smak musiały mieć takie przesolone potrawy. Nie wspominając już o tym, że nadmiar soli posiada szkodliwy wpływ na kondycję ludzi. Taka technologia trzymania uczyniła, że sól wtedy była warta tyle, co złoto. Najbardziej bogaci szlachcice mieli kopalnie soli. W naszym kraju zyski z kopalni tej drogocennej przyprawy płynęły wprost do majątku królewskiego – był to jeden z przywilejów.

Trzeba wiedzieć też, skąd bierze się zakaz wcinania mięsa świni w dwóch wielkich religiach – Judaizmie i Islamie. Kiedy nie życia nie ułatwiały chłodnie, wieprzowina bardzo łatwo gniła. A te religie kształtowały się na terenach pustynnych (Palestyna, półwysep arabski), proces degradacji był tu prędki. Z tego powodu zabroniono jedzenia tego mięsa, żeby zabezpieczyć ludzi przed niebezpiecznymi chorobami pokarmowymi.

Dziś chłodnie oraz mroźnie zobaczymy w każdym sklepie z jedzeniem i w każdym magazynie artykułów żywnościowych. Dawniej przed zatruciami zepsutą potrawą chroniły zakazy wiary, teraz na straży ludzi stoją restrykcyjne przepisy prawne. Faktem jest, że różne artykuły potrzebują różnych parametrów chłodzenia. Istnieją rzeczy, które psują się prędko, takie jak na przykład mięso. Są też rzeczy mniej degradujące się, takie jak owoce.

O ile poszukujesz automatyki do chłodni, możesz znaleźć w sieci dystrybutorów, którzy je sprzedają. W tym celu do Google wstaw sformułowanie „automatyka chłodnicza”. Aby zawęzić rezultaty zapytania, do słów warto dołączyć jeszcze nazwę miejscowości, w której żyjesz, na przykład „automatyka chłodnicza Gdańsk”.