W przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i handlem żywności najistotniejszym elementem jest świeżość wyrobów oraz zastosowanie się do norm Unii Europejskiej dotyczących sposobu ich magazynowania. Innowacyjne, przyjazne środowisku, powstałe zgodnie z najnowszymi technologiami i wymogami zakłady, są gwarancją sukcesu przedsiębiorstwa.

chłodnictwo
Źródło: http://izolacje.gda.pl/
Firmy, które specjalizują się w projektowaniu oraz kompleksowym wykonawstwie instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych, dla wszelkich gałęzi przemysłu – głównie spożywczego, zapewniają swym klientom najwyższą jakość usług. Realizacja takich przedsięwzięć przez odpowiednie firmy, przebiega począwszy od opracowania koncepcji, dokumentacji projektowej, poprzez budowę w generalnym wykonawstwie, do oddania kompletnego systemu do eksploatacji. Więcej możesz przeczytać tutaj.

Kompetentna i doświadczona kadra inżynieryjno-techniczna zajmie się przygotowaniem projektu i realizacją układów sterowanych komputerowo (automatyka chłodnicza), wyposażonych w monitoring oraz rejestrację danych. Każde urządzenie wymaga odpowiedniego sterowania. Dla urządzeń o mniejszym stopniu skomplikowania i standardowej budowie stosuje się układy automatyki oferowane przez producenta. Dla bardziej rozbudowanych układów projektuje się dodatkowo szafy sterujące. Dlatego też, wobec obecnie obowiązujących przepisów prawa, projektowane instalacje amoniakalne nie potrzebują operatorów. Gdy zajdzie potrzeba firma zajmie się również przygotowaniem kosztorysu oraz wycen instalacji dla celów kredytowych, a także wniosków o wsparcie ze środków Unii Europejskiej.

Chłodnia
Autor: Bruce Guenter
Źródło: http://www.flickr.com

Przy finansowym wsparciu ze źródeł zewnętrznych o wiele sprawniej jest zrealizować przedsiębiorcom zamierzony plan modernizacji. Skorzystanie z pomocy oferowanej przez fundusze unijne z całą pewnością znacząco wpłynie na jej rozwój i to jak będzie postrzegana na rynku.

Jednak zakłady przetwórstwa spożywczego to nie tylko instalacje chłodnicze i klimatyzacyjne, ale również systemy grzewcze jakimi są kotłownie parowe, i wodne, mające zastosowanie zwykle w produkcji przemysłowej. Para o odpowiednich parametrach potrzebna jest w zakładach mięsnych, przemyśle przetwórczym ( np. papierniczym) bądź spożywczym. Zakres czynności na kotłowniach parowych jest ustalany z klientem i obejmuje kompleksową obsługę kotła, jak i urządzeń znajdujących się w kotłowni. Należy mieć na uwadze, iż, stały serwis kotłowni parowych jest nieodzowny nie tylko ze względów ekonomicznych, lecz również z uwagi na bezpieczeństwo. Sprawdź sprawdzoną firmę.