Bez wątpienia powinieneś przeczytać ten artykuł kiedy pracujesz w branży gastronomicznej albo jeżeli po prostu ciekawi Cię tematyka dobrego odżywiania. Obecnie chcielibyśmy poruszyć temat prawa żywnościowego, które wciąż w naszym kraju niestety nie jest na wysokim poziomie. Jeśli mówi się o prawie żywnościowym w Polsce, najczęściej ma się na myśli prawo rolne oraz doczepiane do niego prawo ochrony żywności.

Łąka, fototapeta
Autor: jazz4ev
Źródło: http://www.sxc.hu

Tymczasem prawo rolne teraz jest wielce przestarzałe i nie ma większego znaczenia. Zostało ono spisane w czasach komunizmu, a od tej pory przecież wszystko w dziedzinie odżywiania się zmieniło. Teraz politycy stoją przed wymogiem uregulowania fajnego prawa żywnościowego, które powinno być dopasowane do wymogów Unii Europejskiej. Kiedy interesuje Cię prawo żywnościowe, na pewno wiesz dobrze, jak dużo na jego temat powstało regulacji unijnych.

Komisja Europejska nader dba o wysoką jakość żywności, dlatego uregulowania te są coraz bardziej drobiazgowe. Jednym z nich jest dla przykładu system zarządzania ISO (iso.org.pl/trainings), który zajmuje się przede wszystkim sprawdzaniem jakości jedzenia wprowadzanego do obrotu handlowego na terytorium Unii Europejskiej. Obecnie strefa Shengen sprawia, że towary wpuszczone do obrotu handlowego w jednym państwie Unii mogą dowolnie się przemieszczać i nie muszą być dodatkowo sprawdzane przez państwa, do których finalnie trafiają.

Makaronowe risotto
Autor: Fotolia
Źródło: Fotolia

Unii Europejskiej wyjątkowo zależy na dobrej jakości żywności, dlatego właśnie we wszystkich krajach Unii został zastosowany system ISO. Każdy towar, który zostaje stworzony na terytorium Unii Europejskiej musi przejść precyzyjne kontrole. Profesjonalna komisja bada wtedy, czy ów produkt spełnia wszystkie standardy jakości uregulowane w prawie unijnym. Jeśli wynik takich kontroli jest dobry, dopiero wtedy można wprowadzić produkt na rynek.

Sporo regulacji unijnych tworzonych jest w formie rozporządzeń, co oznacza, że są one obowiązujące we wszystkich krajach Unii Europejskiej od razu. kiedy jednak politycy w państwie mieliby wystarczającą wiedzę na ten temat i nieco chęci, na pewno decyzja o całkowitym skodyfikowaniu prawa żywnościowego byłaby fantastycznym rozwiązaniem.