Już bardzo dawno temu zaobserwowano, jaki wpływ na żywność ma temperatura. Co najważniejsze, ludzie pierwotni nauczyli się krzesać ogień, dzięki czemu pokarm można było ugotować. Odkryto, że produkty po przetworzeniu smakują zupełnie inaczej niż dotąd i posiadają odmienne właściwości.

chłodnictwo
Źródło: http://izolacje.gda.pl/
Analogicznie rzecz ma się z obniżonymi temperaturami. Różnego typu nowoczesne specjalistyczne instalacje chłodnicze pochodzą od dawnych, bardzo niezaawansowanych metod. W przeciwieństwie bowiem do podwyższonej temperatury, niska pozwala na utrzymanie właściwości produktów spożywczych na długi czas. Najważniejszą zaletą takiego procesu jest zachowanie świeżości produktów żywnościowych na dłużej. Osiągnięcia gałęzi przemysłu, jaką jest chłodnictwo, wykorzystywane są w życiu codziennym w postaci przystosowanej do codzienności. Znajdują odzwierciedlenie w tak powszechnych przyrządach jak lodówki i zamrażarki.

Chłodnie i mroźnie

Profesjonalne chłodnie to charakterystyczne pomieszczenia przygotowane do przechowywania przede wszystkim produktów żywnościowych. W powszechnej świadomości utożsamiane są zazwyczaj z halami o ogromnej powierzchni, gdzie składowane jest mięso, wieszane na specjalnych hakach. Jest to faktycznie jedno z głównych zastosowań rozwiązań chłodniczych w przemyśle spożywczym. W pomieszczeniach chłodniczych składowane są również inne elementy jak między innymi produkty nabiałowe. Różnego rodzaju produkty mleczne w wyższej temperaturze bardzo szybko się psują.
Mrożenie z kolei w przypadku części produktów powoduje nieznaczną zmianę ich charakteru, jednak jedynie po tej obróbce część pokarmów będzie się nadawała do spożycia po dłuższym czasie. Odpowiednikiem chłodni w przypadku zamrażania są mroźnie, w których temperatura jest o wiele niższa.

Inne zastosowania pomieszczeń chłodniczych

Budowa chłodni zależna jest przede wszystkim od tego, co jest w niej składowane. Inaczej będzie więc prezentować się wnętrze, gdzie przechowuje się mięso, a odmiennie magazyn na napoje. Przemysł chłodniczy znajduje zastosowanie też poza branżą spożywczą. Dobrym przykładem są tu rośliny. Przykładowo kwiaty przed dowiezieniem do kwiaciarni muszą znajdować się w chłodzie, jak również być dostarczane przy użyciu samochodu-chłodni.