Cukiernictwo w Polsce ma dobrą tradycję. Najsłynniejsze cukiernie powstały w dwudziestoleciu międzywojennym, a niektóre pod koniec XIX wieku. Profesjonalne cukiernictwo to zawód z pasją. Mówi się, że łączy w sobie zamiłowanie do słodyczy ze sztuką. Warto spojrzeć na dekoracyjne torty i ciasta, żeby uświadomić sobie, że stworzenie tak niezwykle wyglądających słodkości, wymaga dużych zdolności.

ciasto
Autor: www.indexfood.pl
Źródło: www.indexfood.pl
Polskie cukiernictwo przeszło próbę czasu głównie w PRL-u. W tamtych czasach nie było możliwości. Były gotowe przepisy, fantazja kulinarna nie były pożądanymi cechami u cukierników. Na dzień dzisiejszy widać wyraźnie swoiste odrodzenie profesjonalnego cukiernictwa. Taki stan rzeczy to niewątpliwie wielka korzyść dla konsumentów.

Najsłynniejsze cukiernie znajdziemy w Paryżu. We Francji wybrane cukiernie mają wręcz świątynny charakter. Ciastka sprzedaje się w eleganckim otoczeniu. Wyroby są eksponowane w szklanych gablotach i pakowne w złote pudełka. We Francji cukiernictwo jest w istocie na niedoścignionym poziomie i ma więcej wspólnego ze sztuką niż zawodem. Sekret tkwi przede wszystkim w specjalnej technice, które w Polsce są po prostu nieznane.

ciasto
Autor: ZOOM bsc
Źródło: ZOOM bsc

Profesjonalne cukiernictwo polega głównie na kreowaniu nowych smaków. Oczywiście istnieje też cukiernictwo przemysłowe. Tutaj także oczekuje się kwalifikacji zawodowych, jednak produkcja na masową skalę nie wymaga większej kreatywności. Pozostała część na http://www.praca.egospodarka.pl/oferty-pracy/suwalki

Praktycznie praca w tym zawodzie, jeśli mamy właściwe umiejętności może być opłacalna i nietrudno znaleźć zatrudnienie. W mniejszych i większych miastach|każdym mieście|niejednym mieście znajdują się nierzadko liczne cukiernie lub fabryki cukiernictwa. Jeżeli dajmy na to szukamy w ogłoszeniach: praca Opole, praca cukiernik, to na pewno nie będziemy mieć problemów z zatrudnieniem.

Aby zajmować się cukiernictwem, musimy skończyć zawodową szkołę lub profesjonalny kurs. Osoba, która skończyła szkołę powinna być wyuczona do wykonywania ważnych w zawodzie czynności. Są to między innymi: sporządzanie półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych oraz umiejętność dekorowania.